is succesvol toegevoegd aan je winkelmand.

Spaanse koffie

By 15 september 2016 Blog, Dibarcafé

Spaanse koffie

In Barcelona en in de rest van Spanje worden veel verschillende soorten koffie geserveerd. Wist je overigens dat er in Spanje meer espressomachines staan dan in Italië? Thuis bij de Spanjaarden wordt er ook veel filter koffie gedronken. Zeker ’s ochtends. Maar ook de espressomachines hebben haar intrede gedaan thuis bij de Spanjaarden. Ook Nespresso waar Dibarcafé geschikte capsules voor heeft in 4 variaties. Spanje is een echt koffieland en veel koffierecepten komen overeen met de Nederlandse smaak en voorkeur. Hieronder tref je de meest voorkomende koffie variaties van Spanje aan:

Café solo – dit is de espresso van Spanje. In Spanje en zeker in Barcelona is de hoeveelheid koffie in het kopje doorgaans iets meer dan in Italie. De meeste Nederlanders vinden een café solo dan vaak ook lekkerder dan een espresso. Deze koffie is zeer populair in Spanje en wordt heel de dag door gedronken en zeker als afsluiter van de maaltijd.

Dibarcafé cortado melkCortado (afbeelding)– de populairste koffie uit Spanje. Anders dan de caffè machiato met een beetje melkschuim uit Italie, is de Cortado een café solo met een scheutje warme melk. Liefst geserveerd in een smal langwerpig glaasje, maar ook wel geserveerd in een iets groter kopje dan die van de café solo.

Café Americano – een Americano is een espresso (café solo) geserveerd in een groter kopje. Daarnaast krijg je een kannetje met heetwater waarmee je zelf je sterkte van je Café Americano kunt bepalen.

Café Lungo – of caffè Lungo (Italiaans) waarbij er grover gemalen koffie gebruikt wordt dan bij espresso/café solo. Hierdoor ontstaat er minder druk vanuit de espressomachine omdat het water gemakkeliker langs de grover gemalen koffie gaat. De doorlooptijd van de koffie is gelijk aan die van een café solo waardoor  de koffie een stuk minder krachter is. Het laat zich het best vergelijken met de ‘gewone koffie’  die je krijgt als je deze in de horeca besteld. Deze gewone koffie wordt tegenwoordig ook altijd vanuit een espressomachine gemaakt.

Café con leche – dit is eigenlijk de Spaanse koffie variantie op de cappuccino. In plaats van melkschuim wordt er warme melk aan de koffie toegevoegd. Eigenlijk meer een soort “koffie verkeerd”. In Spanje drink je een café con leche normaal gesproken alleen in de ochtend.

Carajillo – Carajillo is Spaanse sterke koffie, geserveerd in een klein glaasje met daaraan toegevoegd ‘Picardia’. Een Spaanse brandy of rum, whiskey en vaak Licor 43 . In de horeca krijg je vaak koffie met Tia Maria en slagroom geserveerd wanneer je Spaanse koffie besteld.

Café con hielo – heerlijke koffie voor in ze zomer. Een café solo met daarnaast een (duralex) glas met ijsblokjes en een zakje suiker. Je schenkt zelf je koffie (café solo) over de ijsblokjes en suiker. Je kunt een café con hielo ook met een cortado combineren i.p.v. een café solo.

Cappuccino – Je kunt een cappuccino bestellen in Spanje, maar je zult vaak te horen krijgen dat ze dit niet hebben(lees: niet willen serveren), maar wel “café con leche”. Een cappuccino is gemaakt van ongeveer 1/3 espresso, 1/3 melk en 1/3 melkschuim. Een typisch Italiaanse koffie die doorgaans alleen als ‘wake up’ koffie in de ochtend wordt gedronken.

Andere Spaanse koffie: 

Er zijn hiernaast nog heel veel andere soorten Spaanse koffies verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld :

cortado corto de café –  met minder koffie en meer melk

cortado con leche muy caliente – met hete melk of een leche fria (koude melk).

café del Tiempo – Carajillo  met Anijs likeur in plaats van brandy, rum, whiskey of Licor 43.

descafinado – variant zonder cafeïne.

Leave a Reply

Gratis verzending vanaf € 50,- Sluiten