HISTORIE
Net na de 2e wereldoorlog gaat grootvader Jiles (Jelle) Boon (1916-2009) voor de internationale Katoenmaatschappij Van Velzen werken, die later ook groene koffiebonen gaat verhandelen. De naam wordt veranderd in Van Velzen’s Producten Maatschappij en Jelle wordt directeur-eigenaar. Jarenlang leidt hij succesvol dit bedrijf.
Vader Cock Bakker (1942) krijgt in 1979 de kans om toe te treden bij het toen nog onbekende illycaffè. Tot 2005 heeft hij als algemeen directeur dit merk in noordwest Europa op de kaart gezet.
Aan het begin van dit millennium start Wessel Jelle Bakker het bedrijf Euroquick, een groothandel in hoogwaardige espressoapparatuur. Tien jaar later start hij samen met echtgenote Marjolijn van Heeswijk een onderneming in onder andere koffie & thee: BoonenBakker!
Jan Brokken schreef in zijn boek “Mijn kleine waanzin” over Jelle Boon:
‘Haar vader was diep in de winter bruiner dan wij in de zomer. Hij kwam uit verre landen thuis, uit Brazilië of Angola, en altijd nam hij cadeautjes mee, voor Elze, voor zijn andere kinderen en voor mij. Hij handelde in koffie en katoen. Op de avond voor kerst verraste hij mijn moeder met een paar zakken net gebrande bonen – het hele huis ging er van geuren. De koffiebonen van de nieuwe oogst gingen vergezeld van een zak walnoten die ook vers waren geplukt, langs de oevers van de Amazone. In de sneeuw stond hij op de stoep, en zodra de deur openzwaaide walmde het aroma naar binnen dat bij verzengende luchtstreken hoort. Mijn moeder riep hem met overslaande stem toe dat ze de Toradja-landen rook, waar ook de koffie werd verbouwd, en de vader van Elze prees de bonen aan: ‘Pure arabica. Pittig als peper.’
Bronvermelding: Mijn kleine waanzin (Jan Brokken)
‘Op de avond voor kerst verraste hij mijn moeder met een paar zakken net gebrande bonen –
het hele huis ging er van geuren.’
Theespecialist Marjolijn Bakker- van Heeswijk en espresso(machine) specialist Wessel Bakker.